Що таке дизайн-проект? Приклад дизайн-проекту для квартири та будинку

Що таке дизайн-проект? Навіщо потрібен дизайн проект для квартири чи будинку. З чого він має складатись. Приклад та вартість дизайн-проекту.

Що таке дизайн-проект? Приклад дизайн-проекту для квартири та будинку
автор
Августин
опубліковано
24/8/2023
тривалість
хв
категорія
дизайн

Зміст

  1. Проблематики ремонту та ремонт без дизайн проекту
  2. Що таке дизайн інтер'єру та дизайн-проект?
    – дизайн інтер'єру
    – дизайн-проект
  3. Приклад дизайн проекту або що входить у вартість послуг дизайнера
  4. Склад дизайн проекту та етапи розробки
  5. Етапи розробки дизайн-проекту в студії mirante
    – Перший етап. Розробка планування та візуалізація
    – Другий етап. Технічна частина проекту
    – Третій етап. Специфікація меблів та обладнання
  6. Реалізація дизайн проекту та авторський нагляд
Дизайн-проект квартири

Проблематики ремонту. Ремонт без дизайн проекту

Кожен, хто хоча б раз у житті займався ремонтом знає, наскільки це серйозний та трудомісткий процес.

Скільки це забирає часу, зайвих грошей енергії тощо. А також, скільки людей після завершення ремонту в один момент розуміють, що результат не відповідає їх очікуванням. Але вже вкладено настільки багато грошей і особистого часу, що просто немає сил і бажання перероблювати.

Не вистачає розеток; незручна раковина; на кухні не вистачає полиць; важко вставати з ліжка; немає де ховати сезонні речі; мало світла; неприємні підлоги, по яким неможливо ходити босоніж; забагато місця там де воно не треба, та замало там де потрібно; розташування вимикачів, яке складно запам'ятати навіть з роками життя, тощо – скільки маленьких незручностей створюють великі проблеми для комфортного життя тисячам людей, а для того, щоб якось виправити ситуацію треба знову повертатись до ремонту, на який вже і так було витрачено все здоров'я та нерви...

Доводиться жити роками в будинку або квартирі яка не задовільняє тебе настільки, наскільки хотілось: незручна ергономіка, неприємний дизайн, не помістилось багато чого з того, що уявлялось...

В чому корінь всіх цих проблем? Чому саме ремонт стає для багатьох тим етапом життя, який хочеться пошвидше закінчити та більше ніколи не повертатися до нього? Невже всі приреченні пройти через це та зіпсувати собі роки життя?

Абсолютно ні! Корінь всіх проблем такого ремонту – відсутність дизайн-проекту.

замовити дизайн проект

Жоден фільм не можна зняти без сценарію, не можна зіграти сифонію без нот, не можна виграти війну не маючи план дій та стратегію...

Так само неможливо зробити хороший ремонт, не зробивши спершу проект. Проблематика ремонту без проекту заключається в тому, що складно передбачити непередбачуване, а в ремонті, як правило, майже завжди, майже все – непередбачуване, коли робиш його без проекту.

Дизайн та його технічна частина це комплексна та складна робота яка вимагає компетенції та належної підготовки. В цій статті ми детально опишемо що з себе представляє дизайн-проект, що в нього входить та як він розробляється.

А також поділимось з вами досвідом дизайн студії mirante, покажемо проекти над якими ми працювали, та нюанси з якими зіштовхувалися під час розробки та реалізації поектів інтер'єру.

Етап демонтажних робіт на об'єкті в Брюховичах

Що таке дизайн інтер'єру та дизайн-проект?

Для початку давайте розберемося, що з себе представляє галузь дизайн інтер'єру, та роль її головного продукту – дизайн проекту.

Дизайн інтер'єру

  • галузь дизайну, спрямована на інтер'єр приміщень та будівель, з метою забезпечити зручність і естетично приємну взаємодію середовища з людьми.

Дизайнер та архітектор виконують оптимізацію праці в приміщенні, покращують навігацію приміщень, розробляють спеціалізовані приміщення, а також відповідають за технічні рішення та реалізацію майбутнього інтер'єру.

Наповнення простору квартири

Дизайн-проект

  • це комплексний пакет документів, створений архітектором та дизайнером, що включає в себе креслення, схеми, специфікації, ілюстрації та інші дані, необхідні задля проведення будівельно-ремонтних робіт та закупівлі матеріалів для реалізації ремонту.

Тобто, дизайн інтер'єру це галузь якою безпосередньо займається архітектор чи дизайнер;

А дизайн-проект це документ, який ви замовляєте в дизайнера для того, щоб зробити ремонт своєї квартири або будинку.

Важливість дизайн-проекту в сучасному світі складно переоцінити. Зробити ремонт без нього, вже не те що просто неможливо, але й може призвести до проблем з законом, особливо якщо ви плануєте робити перепланування стін.

В сучасному ремонті безліч технічних елементів.

Нескінченна кількість матеріалів, серйозні вимоги до електрики, сантехніки, та гідро/шумо ізоляції приміщення. В сучасному ремонті не можна просто напхати безліч розеток та вимикачів на один тумблер в щитку. Це не відповідає пожежним нормам та не є безпечно.

Також побільшала кількість елементів для виконання вузлів та будівельно-монтажних робіт на кожному етапі.

Наприклад, якщо раніше стіну просто фарбували аби як, або заклеювали одними шпалерами пів квартири без належної підготовки стін, то зараз просто щоб пофарбувати стіну потрібна ретельна підготовка основи, та закупівля багатьох матеріалів, таких як суміші, сітки, різні пластикові або алюмінієві кутики тощо.

Закупівля всіх необхідних матеріалів складний процес, де складно тримати в голові все необхідне для ремонту.

Дизайн-проект також створюється задля вирішення даної проблеми і економії безлічі часу. Це зручно і правильно, перед початком ремонту запланувати, що треба буде замовити.

Замовити дизайн-проект ви можете в нашій студії та отримати готовий проект в межах 4-6 тижнів.

Приклад дизайн-проекту

Приклад дизайн-проекту, або що входить у вартість послуг дизайнера

Що я отримаю замовлюючи послуги дизайнера?

Питання яке цікавить всіх хто готується до ремонту, та не знає з чого почати. Отож, що ж входить у вартість послуг дизайнера-архітектора?

– Основний документ, який ви отримуєте це креслення. Пакет документів, що складається з покрокового опису інтер'єру, всіх деталей, технічних вказівок та списків матеріалів необхідних для його реалізації.

Окрім цього ви отримуєте можливість стати частиною процесу проектування. На кожному етапі, починаючи від планування, закінчуючи специфікаціями, дизайнер буде комунікувати з вами, представляти пророблену роботу та пропонувати найкращі рішення (зазвичай в декількох варіантах на ваш вибір).

Ця залученність в проекти допомагає виявляти всі побажання клієнта та вписувати їх в детальну розробку дизайн-проекту та в технічну частину проекту. Від цього сильно залежить фінальний результат, адже ми об'єднуємо експертність архітектора-дизайнера з вашими мріями та побажаннями, щоб втілити в життя проект, що стане витвором мистецтва, та ідеальним житлом для вас.

Також в деяких випадках вартість послуг дизайнера включає в себе авторський нагляд за реалізацією ремонту.

Наша команда надає безкоштовний авторський нагляд за об'єктом, у випадку реалізації ремонту нашими партнерами.

Приклад дизайн-проекту

Склад дизайн-проекту та етапи розробки

Отож, в зазвичай склад якісного дизайн-проекту включає в себе такі креслення та специфікації:

- 3D візуалізація кожної кімнати

- Обмірний план

- План демонтажу стін та перегородок

- План монтажу нових стін та перегородок

- План розташування меблів

- План підлоги

- Схема розташування теплих підлог (якщо є)

- План стелі

- План оздоблення

- План привʼязки електроточок

- Схема розміщення освітлювальних приладів

- Схема привʼязки світильників

- План привʼязки сантехнічного обладнання

- Розгортки по стінам

- Специфікація меблів

- Специфікація сантехнічного обладнання

- Специфікація освітлювальних приладів

- Специфікація підлоги

- Специфікація оздоблення

Давайте розберемось, на прикладі нашого проекту, що це за креслення і для чого вони потрібні. Коротко опишемо всі креслення.

Приклад дизайн-проекту

3D візуалізація

Візуалізація це відтворення майбутнього інтер'єру перед початком роботи. Фактично фото, ще неіснуючого інтер'єру. Допомагає клієнту визначитись зі стилістикою майбутньої оселі.

Ми презентуємо клієнтам різні варіанти стилістики та матеріалів, з яких разом з вами обираємо фінальний вигляд інтер'єру. Візуалізація дуже важливий етап проекту.

Візуалізація проекту mirante
Візуалізація проекту mirante
Візуалізація проекту mirante
Візуалізація проекту mirante
Візуалізація проекту mirante

Обмірний план

Обмірний план дає основу на якій буде базуватися весь майбутній проект. Також включає в себе план розміщення існуючих комунікацій.

Задля того, щоб зробити обмірний план, дизайнер приїжджає на об'єкт та робить детальні обміри стін та приміщення загалом. Схема існуючого планування дуже важлива для подальших робіт, від неї буде відштовхуватись архітектор при наповненні проекту.

На даному етапі робляться фото всіх кімнат перед подальшою роботою.

Обмірний план

План демонтажу стін та перегородок

План демонтажу стін та перегородок- це вже проектна робота. В більшості випадків якісний дизайн, передбачає в собі демонтаж частини старих стін, та зведення нових, з урахуванням ергономічних правил та побажань клієнта.

План демонтажу стін та перегородок

План монтажу нових стін та перегородок

План розміщення та монтажу нових перегородок, це етап на якому формуютсья майбутні приміщення та зони вашого житла.

Дуже важливо правильно передбачити площі та розміри кожного приміщення задля того, щоб під час розташування меблів та обладнання не виникло доволі систематичної проблеми, коли для чогось в приміщенні бракує місця.

План монтажу нових стін та перегородок

План розташування меблів

Розташування, підбір меблів та план розміщення обладнання- це дуже важливе креслення дизайн-проекту, котре під час ремонтних робіт буде завжди висіти на видному місці, і з ними буде постійно звірятися будівельна бригада. На цьому кресленні буде детально і з розмірами описане розміщення меблів, обладнання. Розміщення меблів дає зрозуміти, в тому числі, чи достатньо вам буде місця в проходах між ними. Вам будуть представлені різні варіанти меблів, що підійдуть в плануванні. Підбір меблів важливий задля розуміння габаритів і подальшого порядку їх замовлення на об'єкт.

План розташування меблів

План підлоги

Підлоги, їх чистова площа та підбір - важлива частина дизайн-проекту квартири. Не кожен тип підлоги підійде в різні приміщення і планування.

Підбір текстур та матеріалів, починаючи від плитки у ванну кімнату, закінчуючи різними типами паркетів, які мають різні механічні та зносостійкі властивості. Схема розкладки підлоги допоможе влаштувати її без зайвих відходів.

В тому числі до плану підлог додається схема влаштування теплої підлоги. Схема передбачає розміщення кабелю та датчиків (які слід ретельно підібрати), у відповідних місцях, задля найефективнішого її використання.

План підлоги

План стелі

Схема стелі диктує кількість матеріалів які необхідні для монтажу стелі. До даного креслення додається схема монтажу, схема вузлів кріплення стелі та схема підсвіток. Дизайн стелі сильно впливає на загальне сприйняття квартири та будинку.

План стелі
План стелі

Схема оздоблення

Схема оздоблення стін розробляється щоб порахувати площі нанесення матеріалів оздоблення та визначає матеріали які треба замовити: штукатурка, пофарбування, декоративні панелі тощо.

Схема оздоблення

План привʼязки електроточок

Передбачає собою розташування та оброзмірення вимикачів, розеток та терморегуляторів, в тому числі кабелі які потрібно вивести на приховане освітлення. Прив'язка розеток та вимикачів важлива в комфортному та повноцінному використанні помешкання. Схема також визначає кількість матеріалів для закупівлі.

План привʼязки електроточок

Схема освітлення та розміщення освітлювальних приладів

Освітлення надзвичайно важливе в помешканні та невід'ємна частина дизайн-проекту квартири. Різні варіанти освітлення, групи світильників та планування сценаріїв підсвітки може кардинально змінити дизайн вашої квартири.

Пакет креслень передбачає підбір світильників, їх тип, яскравість, температуру, потужність та матеріали з яких вони зроблені.

Схема освітлення та розміщення освітлювальних приладів

Схема привʼязки світильників

Від даного креслення електрики будуть відштовхуватися під час розводки електричних груп, та груп світильників. Варіанти групування світла обговорюються з клієнтом перед затвердженням.

Схема привʼязки світильників

План привʼязки сантехнічного обладнання

Чорнова сантехніка монтується на початкових етапах і її не можна буде змінити в подальшому. Тому робити її без плану не можна ні в якому разі.

План привʼязки сантехнічного обладнання

Розгортки по стінам всіх приміщень

Схеми стін всіх кімнат. Матеріали та підбір списків на закупівлю.

Розгортки по стінам
Розгортки по стінам
Розгортки по стінам

Специфікації

Специфікація це підбір матеріалів, меблів, сантехніки; підбір освітлення та електроточок з вказанням конкретної позиції на ринку.

Специфікації це пакет таблиць та схем, що може суттєво полегшити ремонтні роботи. В специфікаціях будуть представлені різні варіанти обладнання та матеріалів на вибір.

Специфікації

Етапи розробки дизайн-проекту в студії mirante

В нашій студії ми оптимізували розробку дизайн-проекту в 3 етапи:

  1. Планування та візуалізація
  2. Технічний проект
  3. Специфікації

Перший етап. Розробка планування та візуалізація

На цьому етапі ми запропонуємо вам до 3-х варіантів планування, з яких можна обрати 1 фінальний, чи зміксувати їх всі в одне ціле.

Після чого, ми розробляємо візуалізації і затверджуємо їх.

Другий етап. Технічна частина проекту

Після затвердження планування та візуальної стилістики, ми розробляємо технічну частину проекту, як описано вище. Найдовший та найважливіший етап, адже від технічної частини залежить якість реалізації інтер'єру.

Третій етап. Специфікація меблів та обладнання

Цей етап передбачає створення специфікацій на все, що необхідно в ремонті. Підбираються змішувачі, розетки, вимикачі, світильники, підлога тощо.

Специфікація являє собою список закупівель, необхідний для реалізації інтер'єру.

Реалізація дизайн проекту та авторський нагляд

Наша команда надає послугу авторського нагляду з метою контролю за процесом реалізації проекту.

Втім, у разі реалізації дизайн-проекту з нашими партнерами, авторський нагляд є безкоштовним.

замовити дизайн проект

mirante black logo

mirante

mirante — львівська студія, що створює дизайн проекти для квартир та комерційних об'єктів